Alcohol en Sociale Netwerk sites

Veni-project: Alcohol op Sociale Netwerk Sites

Dit project onderzoekt hoe vaak en waarom jongeren praten over alcohol op Sociale Netwerk Sites (SNS), alsmede de effecten van verschillende alcoholberichten op SNS op alcoholconsumptie, en wanneer deze effecten plaatsvinden. Vervolgens wordt een interventieplan ontwikkeld en getest om de schadelijke effecten van alcohol-gerelateerde SNS-berichten tegen te gaan.

July 25, 2019

Twee nieuwe publicaties en nieuwsbericht over alcohol en sociale media

Hanneke Hendriks en collega’s hebben onlangs twee artikelen gepubliceerd in Journal of Medical Internet Research en Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. In beide artikelen wordt ingegaan op de rol die alcohol-gerelateerde posts spelen op Sociale Netwerk Sites zoals Facebook en Instagram. Je kunt hierbij denken aan foto’s van etentjes waarbij er wijn op tafel staat, of groepsfoto’s van jongeren op feestjes met biertjes in hun hand. De artikelen laten zien dat deze alcoholposts vaak alcohol in allerdaagse en sociale settings laten zien (zoals posts over etentjes), dat deze meestal geen extreem drinkgedrag laten zien (zoals dronken jongeren die op de grond liggen), en dat deze posts een belangrijke sociale rol vervullen in het dagelijks leven van jongeren (ze delen [taggen] deze posts vaak en reageren vaak er vaak op [likes en comments]). Meer weten? Klik op de links van de artikelen, of lees het nieuwsbericht.

January 26, 2019

Interview Hendriks radio programma Jort Kelder op Radio1

Afgelopen zaterdag 27 januari was onderzoeker Hanneke Hendriks te gast bij het live radioprogramma van Jort Kelder "Dr Kelder en Co" op Radio 1. Ze sprak hier onder andere over de effecten van alcohol op onze gezondheid en maatschappij. Wil je het stuk teruglezen of zien, ga naar https://www.nporadio1.nl/dr-kelder-en-co/onderwerpen/442443-zelfs-een-glas-wijn-is-ongezond

August 28, 2017

Nieuwe publicatie over alcoholposts: wie, hoe vaak, en waarom?

We hebben onlangs een artikel gepubliceerd in Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking over de vraag wie alcoholposts plaatst, hoe vaak, en met welke redenen. Zie http://bit.ly/2tl2Xmg voor het artikel.

December 19, 2016

Geslaagd ACHC symposium over alcohol en sociale netwerk sites

Op vrijdag 9 december 2016 vond het tweede ACHC symposium plaats in Amsterdam. Het doel van het symposium was om in een interactieve bijeenkomst wetenschap en praktijk te informeren over de rol van sociale media bij alcoholconsumptie onder adolescenten op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaringen. Internationaal expert Megan Moreno sloot het symposium af met een keynote, en de dag was een groot succes. Het symposium werd mogelijk gemaakt door RPA Personalised Communication en een NWO Veni voor Hanneke Hendriks (project nummer 451-15-022).

Voor meer informatie, en de presentaties van de dag, zie de website van de Amsterdam Center for Health Communication (ACHC): link

September 29, 2016

Zie jij de alcoholverslaving?

Het NRC plaatste een interessant artikel over sociale media en alcoholgebruik onder jongeren. Klik voor het volledige artikel op de link onderaan dit artikel.

Een jonge vrouw op het strand, een jonge vrouw in de stad, een jonge vrouw in een restaurant: op het eerste gezicht zijn de foto’s op het Instagramaccount van de 25-jarige Franse Louise Delage niet heel bijzonder. Zoals dit account zijn er velen. Geposeerde foto’s van tripjes en feestjes uit het leven van een jongere Parisienne, met bovenaan een inspirerende quote: Whatever you are, be a good one.

Maar wie verder scrollt en goed oplet, valt misschien toch iets op: waarom heeft Louise op bijna elke foto een drankje vast?

1 / 1

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now