Veni-Project

Alcoholmisbruik onder adolescenten kan leiden tot ernstige ongelukken, hersenschade en alcoholverslaving. Onderzoeken gericht op offline situaties laten zien dat interpersoonlijke communicatie over alcohol de alcohol consumptie beïnvloeden. Door belangrijke recente veranderingen in hoe jongeren met elkaar communiceren, vindt communicatie over alcohol nu veelal online plaats.

 

Zo bezoeken adolescenten vaak Sociale Netwerk Sites (SNS), zoals Facebook, en plaatsen zij vaak alcohol gerelateerde berichten op deze sites. Een schokkend voorbeeld is de NekNomination-trend waarin jongeren filmpjes delen waarin overmatig alcohol wordt aangemoedigd. Deze trend heeft al tot meerdere NekNominate-ongelukken geleid. Het doel van dit Veni-project is om de effecten van alcohol gerelateerde berichten op SNS te begrijpen en de schadelijke effecten van alcohol gerelateerd SNS-gebruik te verminderen. Om dit doel te bereiken zijn er drie subprojecten opgesteld.

 

Het eerste subproject dicht een belangrijk gat in de huidige literatuur door de prevalentie, kenmerken en motivaties van adolescenten te onderzoeken die alcohol gerelateerde berichten op SNS plaatsen. Subproject 1 (I) betreft een vragenlijst en inhoudsanalyse onder een grote representatieve sample van Nederlandse adolescenten om te meten wie alcohol gerelateerde berichten plaatsen op SNS, hoe vaak dit gebeurt en waarom deze groep dergelijke berichten plaatst. Deze informatie dient als een belangrijk startpunt voor de opvolgende subprojecten.

 

Vervolgens is het van belang om te begrijpen welke effecten alcohol gerelateerde berichten op SNS hebben op de jongeren die deze berichten zien. Het tweede subproject (II) onderzoekt de effecten van verschillende alcohol gerelateerde SNS berichten op de alcohol consumptie van degenen die deze posts zien, evenals de onderliggende processen en de (sociale netwerk-gerelateerde) condities waaronder deze effecten plaatsvinden. Een unieke en innovatieve SNS-tool zal exclusief worden ontwikkeld om dit doel te bereiken. Door ons te richten op deze gaten in de huidige literatuur, zullen de eerste twee subprojecten belangrijke informatie verschaffen over online interpersoonlijke communicatie in het algemeen en over alcohol gerelateerd SNS-gebruik in het bijzonder.

 

Ten slotte zal in het derde subproject (III) een interventieplan worden ontwikkeld en worden getest om het bewustzijn te vergroten en de schadelijke effecten van alcohol gerelateerd SNS-gebruik te verminderen. Al met al zal dit multidisciplinaire project belangrijke theoretische inzichten verschaffen en voordelen bieden voor de maatschappij.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een alcohol-gerelateerde post.

Alcohol en Sociale Netwerk sites

Veni-project: Alcohol op Sociale Netwerk Sites

Dit project onderzoekt hoe vaak en waarom jongeren praten over alcohol op Sociale Netwerk Sites (SNS), alsmede de effecten van verschillende alcoholberichten op SNS op alcoholconsumptie, en wanneer deze effecten plaatsvinden. Vervolgens wordt een interventieplan ontwikkeld en getest om de schadelijke effecten van alcohol-gerelateerde SNS-berichten tegen te gaan.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now